marți, 29 noiembrie 2011

Rebecu Berbecu și medicii...

... sau cum poate un singur copil cu un singur tip de simptom să fie bolnav de două lucruri în același timp din perspectiva a doi medici diferiți...

 Dar totul este posibil, am învățat mai de mult. Este posibil ca la o viroză să ți se dea trei scheme de tratament diferite de la trei medici pe la care ai alergat disperat pentru că nu scădea febra copilului...  Tot așa este posibil să îți tușească copilul cu hârâieli și să ți se spună de la Medlife ca are o bronșită incipientă și că trebuie făcuți aerosoli, iar pediatra care o știe de la o săptămână să îți spună că are... cum era?... faringo-traheită acuta, da. Adică pe românește roșu în gât. Și necesită sirop de tuse și spray...

Eu pe cine cred și cum îmi tratez copilul?



4 comentarii:

  1. Anca,
    poti insira, aici, detaliat, toate simptomele, asa cum le vezi/auzi tu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Insir, insir (asta dupa ce am topait in sufragerie pentru ca sunt fan blogul tau si l-am citit cap coada cat am fost gravida - topaiala evident arata ca a mea copchila se simte destul de bine): ieri a tusit de vreo 10-15 ori in timpul zilei, la inceput sec, apoi cu haraieli usoare, s-a trezit noaptea de n ori pentru ca tot tusea (trezitul nu e o noutate, doar tusitul), iar azi a tot tusit, tot de vreo 10-15 ori, cu zgomot harait, ca si cum ar fi avut ceva in piept. In rest, nimic, nu nas infundat sau curgator, temperatura 37.1 dimineata... Acum am inceput cu siropul de tuse si spray, aparatul de aerosoli este putin in afara sferei financiare a unei profesoare, pare ca si-a mai revenit, nu a mai tusit asa de des. Vedem la noapte... Multumesc pentru interes si pupici lui Mutunau

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru lectura si pentru topaiala :)

    Zici viroza - i-ai facut analize? Daca nu, du-o la analize - exudat faringian, exudat nazal, raclaj lingual. Cam costa, dar scapi de o grija. Bantuie ceva streptococ nasol de sezon, e mai bine sa stii ca n-are.

    Ce descrii tu ar putea fi in egala masura o simpla tuse si/sau o bronsita. Decelarea depinde mult de priceperea omului cu stetoscopul - cred ca de-asta ai primit raspunsuri diferite.
    Daca unul din medici a ascultat-o si in timp ce tusea si altul nu, asta e de ajuns ca sa dea diferenta intre diagnostice.

    Daca n-ai aparat de aerosoli si nici sanse sa-l cumperi curand, improvizeaza: ia un lighean cu apa calda-spre-fierbinte, un prosop mare, o sticluta de ulei de eucalipt (sau cimbru, sau brad, sau pin) sau de solutii gata facute pentru inhalator (ex. ulei Hapciu de la Fares) si petreceti voi doua niste minute impreuna, cu mutritele deasupra ligheanului si prosopul pe capete.
    Vezi cum alegi temperatura apei, daca aburii i se par prea fierbinti o sa urle ca din gura de sarpe. Important e sa inhaleze vaporii de ulei volatil, nu sa fie neaparat aburul extrem de cald.

    Da-i sa bea cat mai multe lichide, de preferinta calde. Si multa supa (de legume sau de pui), daca mananca. Si-i mai poti face, tot daca mananca, branza calcica folosind comprimate de Calciu Sandoz portocaliu (cel cu vitamina C) in loc de calciu lactic. Calciul n-o sa se asimileze cine stie ce in combinatia asta, dar vitamina C, da. Ar trebui s-o ajute sa treaca mai usor peste raceala.

    Incearca si vezi cum merge.

    Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte multumesc pentru toate sfaturile, le-am pus in aplicare plus niscaiva sirop de tuse... Astazi a tusit doar de doua-trei ori, nu avea nimic altceva de al inceput, asa ca este pe calea cea buna.
    Ahem... se vede ca ai experienta lunga cu asa ceva... Sper sa nu incepem si noi o lunga serie de probleme.

    RăspundețiȘtergere